Vánoce ve Škole pro důstojníky

Vánoce ve Škole pro důstojníky v záloze Pohraniční stráže a recept Pohraniční stráže na vánočku

Škola „na“ důstojníky v záloze byla pro pohraničníky – vojáky základní služby zřízena 24. října 1951. Její absolventi se mohli stát i důstojníky Pohraniční stráže z povolání. První běh této školy končil na přelomu května a června 1952 a skladbou výuky se blížil náplni Vojenského učiliště Pohraniční stráže. Organizačně ovšem škola pro důstojníky v záloze spadala v této době pod PS-útvar 9200 Praha, tedy pod cvičný pluk. Co se týče názvu, tak v průběhu let se setkáváme s těmito: škola na důstojníky v záloze, škola pro důstojníky v záloze nebo škola důstojníků v záloze.

Vraťme se ovšem k prvnímu běhu této školy. Na Vánoce 1951 bylo žákům uděleno pět dní dovolené, čerpaných nikoli naráz, ale po rotách. 1. rota nastoupila dovolenou 22. prosince a 2. rota pak 29. prosince 1951. K volnějšímu svátečnímu režimu patřilo i to, že den před nástupem dovolené, 21. prosince, bylo 1. rotě zrušeno zaměstnání. 2. rota obdržela tuto úlevu 28. prosince.

Dva dny před Štědrým dnem vyšel rozkaz velitele školy, kapitána Josefa Stoklasy. Popřál v něm „všem vojínům, poddůstojníkům, staršinům a důstojníkům školy, aby družně prožili vánoční dovolenou, načerpali nových sil a dosáhli v příštím roce ještě větších úspěchů v bojové přípravě.“ Hlavním tématem tohoto rozkazu ovšem byla příprava na štědrovečerní večeři. Z předchozího vyplývá, že se večeře měla týkat 2. roty, neboť 1. rota měla o vánočních svátcích dovolenou.

Jak tedy měla vypadat podle rozkazu štědrovečerní večeře ve škole pro důstojníky v záloze 24. prosince 1951? Prvním chodem měla být rybí polévka s krupicí, dále smažený kapr s bramborovým salátem a čaj s rumem. Druhý chod měla tvořit studená mísa, chléb a zrnková káva. Účastníci večeře měli dostat také vánočku, půl kilogramu jablek a 10 dekagramů (dkg) ořechů, 12 dkg cukroví a zákusky. Zajímavé je zdůraznění, že se politickovýchovná světnice má vyzdobit a že se večeřet bude z talířů. Řídící akt stanovil také další logistické zabezpečení. Rozkaz nakonec žádal stranickou a svazáckou organizaci, „aby pomohly zajistit skutečně zdárný a plynulý průběh štědrovečerní večeře a aby bylo vytvořeno u setnin pravé soudružské prostředí.“[1]

Pro čtenáře bohužel nemáme informace o surovinách na vánočky a cukroví. Rozkaz ani neříká, zda škole byly vánočky a cukroví dodány nebo, zda je kuchaři zabezpečovacího útvaru pekli. Pro zvídavé tedy můžeme připojit recept na vánočku útvaru Pohraniční stráže Volary. Pochází z roku 1954. Rozkaz velitele 10. volarské pohraniční brigády MV č. 0130 z 9. prosince 1954 uváděl následující přilepšení ke stravě pohraničníků na den 24. prosince.

Na večeři mělo být na pohraničníka vynaloženo místo obvyklých 100 gramů (g) masa 200 g ryby, dále 15 g pokrmového tuku, 2 g čaje, 30 g cukru a 150 g ořechů.

Na vánočku pro jednoho pohraničníka mělo být vynaloženo 6,57 Kč v těchto surovinách: 350 g hladké mouky, 150 g hrubé mouky, 75 g pokrmového tuku, 75 g cukru, 10 g hrozinek (!), 1/8 l mléka a ½ vejce.

Na den 31. prosince 1954 bylo opět počítáno s vánočkou ve výše uvedeném rozsahu a k tomu se 2 g čaje a 30 g cukru.

Na 1. ledna 1955 měl být opět vydán přídavek, a to ve výši 1,20 Kčs na jednoho pohraničníka. Přídavek měl obnášet 3 g zrnkové kávy, 30 g cukru, 50 g hladké mouky a 50 g hrubé a 10 g tuku. Co se z mouky u volarské brigády na Nový rok peklo, se ovšem neuvádí. Měli byste tip?[2]


[1] ABS, fond 2353 – Vojenské učiliště Pohraniční a Vnitřní stráže Bruntál, inv. j. 4, Rozkaz velitele Školy důstojníků v záloze Pohraniční stráže č. 47 z 22. prosince 1951.
[2] ABS, fond 2345 – 10. volarská pohraniční brigáda, inv. j. 52.